woensdag 6 augustus 2014

Overgewicht bij katten?

In Nederland hebben veel katten last van overgewicht. Hierdoor zijn er veel katten niet speels en hebben ze een slecht uithoudingsvermogen. Ongeveer 60% van de Nederlandse huisdieren heeft last van overgewicht.

Wanneer is er sprake van overgewicht?

Wanneer een kat boven de 20% van haar streefgewicht weegt, dan is er sprake van overgewicht. Dus wanneer een kat 5 kilogram moet wegen, maar al 6 kilogram weegt dan heeft de kat al overgewicht. Veel katten die binnen blijven hebben hier in het algemeen meer last van dan katten die naar buiten gaan. De ‘binnenkatten’ hebben doorgaans minder beweging en verbranden niet zoveel. Zij hebben dan ook minder voeding nodig dan een kat die de veel buiten is.

Wat zijn de risico’s van een kat met overgewicht?

Een kat met overgewicht kan voor veel problemen zorgen, zoals ziektes en uithoudingsvermogen. Ze zijn namelijk sneller moe en minder actief. Ook kunnen er gewrichtsproblemen zich voordoen. Daarnaast is overgewicht, net zoals mensen, dus ook bij katten gevaarlijk voor het hart en kan het vaatziektes veroorzaken. Suikerziekte is ook zo’n ziekte dat typerend is voor katten met overgewicht zeker in combinatie met de oudere leeftijd. Door alle risico’s die met zich meebrengen hebben katten met een overgewicht een kortere levensverwachting.

Hoe krijg je je kat weer op z’n oude gewicht?

Een kat met overgewicht is het vaak moeilijk om te laten afvallen. Maar er bestaat speciale kattenvoer die wel voldoende essentiƫle vetzuren bevat, maar weinig vet en energiearm is. Dit voer kan je gebruiken totdat de kat het streefgewicht heeft bereikt. Ook stimuleert dieetvoeding de colonwerking en voorkomt daarmee obstipatie.

Naast voer is beweging ook erg belangrijk. Is je kat echt een binnen kat, doe dan veel spelletjes met hem of haar en verzin andere inspanningen waarmee hij meer moet werken voor zijn eten bijvoorbeeld.

Dus heeft u een kat met overgewicht? Bekijk dan eens naar de mogelijkheden van ander kattenvoer en laat hem meer bewegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten