maandag 23 september 2013

Sushi eten is niet gevaarlijk

Sushi eten is momenteel een grote hype in heel Nederland en dat is natuurlijk niet helemaal onterecht. Ik persoonlijk vind sushi erg lekker en ga dan ook regelmatig naar een restaurant om lekker te genieten van deze Japanse specialiteit. Toch zijn er veel mensen die sushi nog niet eten of het niet durven te eten. Dankzij verschillende verhalen in de media hebben sommige mensen een beeld gecreëerd waardoor ze denken dat sushi gevaarlijk is voor de gezondheid. Dit beeld komt met name door het hoofdingrediënt ‘rauwe vis’, hier gaan namelijk verschillende verhalen de ronde over.


Source: Sushi eten
Is sushi eten gevaarlijk?
Veel sushi bestaat uit rauwe vis, het gevaar van rauwe vis is de kans op de aanwezigheid van bacteriën en parasieten. Dit gevaar ontstaat als je een vis zo rauw op eet. De vis die voor Nederlandse sushi gebruikt wordt, is echter voor lange tijd bevroren geweest. Door de blootstelling aan deze temperatuur zijn de bacteriën al dood en is de kans op besmetting nihil. De regels voor het verwerken van vis zijn al sinds de jaren 60 erg streng.

Naast het invriezen wordt sommige vis ook ingelegd in zuur of azijn, hierdoor worden er ook schadelijke parasieten gedood.

Bij het eten van sushi heb je naast zoutwatervissen ook zoetwatervissen, in deze soorten zit een groot verschil. Zoetwatervissen bevatten andere bacteriën en worden voor het gebruik van sushi altijd bereid, bijvoorbeeld door het koken of roken van de vis.

Een andere groep mensen maakt zich zorgen over de metalen die de vissen binnenkrijgen  deze metalen zitten inderdaad in de vissen. Echter, deze zijn in zulke kleine hoeveelheden aanwezig dat het geen schade aan de mens toebrengt.

Toch maar wel sushi eten
Zoals je in het bovenstaande kunt lezen zijn de gevaren van rauwe vis eten beperkt. Al sinds de jaren 60 zijn er strenge regels omtrent het verwerken van vis. Het is daarom volstrekt veilig om sushi te eten en daarom zou ik het zeker niet laten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten