dinsdag 17 september 2013

Wat is sushi?

Steeds vaker zie je het in het straatbeeld verschijnen, sushi. Bijna in elke stad of dorp vind je wel een Aziatisch restaurant dat sushi verkoopt, dit is natuurlijk erg lekker en gezond. Sushi is een Japanse specialiteit die zijn oorsprong vond aan het begin van onze jaartelling. In dit blog wil ik meer informatie geven over Sushi en waar sushi uit bestaat.

Sushi is, zoals eerder verteld, ontstaan aan het begin van onze jaartelling en was in eerste instantie bedoeld voor de conservering van vis door het laten fermenteren met rijst. Dit gebeurde als eerst in Zuidoost-Azië en kwam uiteindelijk ook terecht in Japan. Omdat Japan destijds meer welvaart kende en de bevolking zich ook rauwe vis kon permitteren werd er rauwe vis toegevoegd. Omdat de gedeeltelijke gefermenteerde rijst zuur van smaak was, werd er vanaf dat moment rijstazijn toegevoegd.

Zo ontstond er een nieuw soort sushi in Tokyo Japan en vanaf daar veroverde het in een Eeuw tijd de wereld.

Sushi bestaat uit een aantal hoofdingrediënten, één daarvan is de rijst. Deze vind je terug in alle sushi en wordt in het Japans meshi genoemd. De overige ingrediënten die je terugziet zijn zeewier (nori) en vis en groenten. Zo krijg je dus een hapje dat bijvoorbeeld bestaat uit een stukje verse tonijn, omringd met rijst en dat omsloten is met zeewier. Dit wordt vaak in combinatie met Japanse sojasaus gegeten. Met deze ingrediënten kan volop gespeeld worden en je hebt dan ook tal van soorten sushi.

Soorten sushi
Op de foto hieronder zie je van links naar rechts de Maki sushi, de Nigiri Sushi, de Gunkan sushi en de Tamaki sushi. Zoals je kan zien zijn dit allemaal kleine kunstwerken op zich en is het een genot om het zowel te zien als te proeven.


Source: Sushi

Mocht je nog nooit sushi gegeten hebben, ga dit dan zeker eens doen. Sushi is smakelijk, gezond en ziet er prachtig uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten